OPŠTINA SREMSKI KARLOVCI DOMAĆIN STRUČNE TRIBINE SAVEZA SPORT ZA SVE VOJVODINE

U organizaciji Saveza Sport za sve Vojvodine, u subotu 20. maja 2017. godine, u Opštini Sremski Karlovci održana je stručna tribina sa aktuelnim temama iz oblasti sporta za sve, vežbanja i kvaliteta života i sportsko rekreativnog turizma u Vojvodini.

Tribini su, u ime Saveza sport za sve Vojvodine prisustvovali Branko Vujović-predsednik Saveza, Milorad Perišić – potpredsednik, Olivera Jovanović – generalni sekretar i Aleksandar Božić – stručni saradnik.

U uvodnom izlaganju, Branko Vujović i Olivera Jovanović pozdravili su predavače Prof. dr Fratrić Franju i Prof. dr Muhi Belu kao i sve učesnike, nakon čega su najavljene teme stručne tribine:

  • „Vežbanje i kvalitet života“
  • „Sportsko rekreativni turizam u Vojvodini – perspektive razvoja“
  • „Sport za sve kao prioritet“

U ime Opštine Sremski Karlovci prisutnima se obratio Mina Minić – član opštinskog veća zadužen za finansije dok se u ime Asocijacije sport za sve Srbije prisutnima obratio Prof. dr Dušan Mitić – predsednik Stručnog odbora.

O vežbanju i kvalitetu života govorio je Prof. dr Franja Fratrić ističući fizičku aktivnost kao najznačajniji preduslov za očuvanje zdravlja i otklanjanje negativnih posledica koje prouzrokuje sadašnje doba – nedostatak kretanja, stres i sedentarni način života.        Povećanje fizičke aktivnosti, ishrana bogata mineralnim materijama, eliminacija štetnih soli iz organizma i dovoljan unos tečnosti, predstavljaju najvažnije životne zadatke pomoću kojih unapređujemo kvalitet svog života prvenstveno kroz očuvanje i poboljšanje zdravlja, istakao je profesor Fratrić.

Aktuelna tema svakako je bila i Sportsko rekreativni turizam u Vojvodini, o čijim perspektivama razvoja je govorio Prof. dr Bela Muhi naglašavajući povezanost ove dve društvene pojave. Sport i rekreacija jedni su od osnovnih pokretača turističkih putovanja, gde su aktivnosti turista na odmoru sve više vezane za sport. Kroz aktuelne svetske trendove u ovoj oblasti, učesnicima stručne tribine predstavljene su perspektive razvoja sportsko-rekreativnog turizma u Vojvodini sa modelima kako turistima obezbediti aktivan odmor.

Branko Vujović, upoznao je prisutne sa zakonskim i strateškim okvirima kojima se definiše oblast sporta za sve i sportske rekreacije, sa posebnim akcentom na ulogu lokalnih samouprava u podsticanju i stvaranju uslova za unapređenje sportske rekreacije odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom.

Sport za sve kao prioritet definisan je Programom razvoja sporta u AP Vojvodini za period 2016-2018 a programske aktivnosti  Saveza sport za sve Vojvodine definisane su u okviru ciljeva, zadataka, mera i aktivnosti navedenog programa.

U skladu sa Programom razvoja sporta u AP Vojvodini 2016-2018, Savez sport za sve Vojvodine izradio je i usvojio Program razvoja sporta za sve u AP Vojvodini za period 2017 – 2020. godine.

Na osnovu Pravilnika Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu o kategorizaciji sportskih saveza od značaja za AP Vojvodinu, Savez sport za sve Vojvodine kategorisam je u Prvu grupu (kategoriju) pokrajinskih sportskih saveza, istakao je Branko Vujović.

O načinu funkcionisanja Saveza sport za sve Vojvodine govorila je Olivera Jovanović upoznavajući prisutne sa programskim aktivnostima – pokrajinskim, nacionalnim i međunarodnim koje Savez realizuje u saradnji sa širokom mrežom svojih članica. Programe sporta za sve realizuju sportski stručnjaci sa  dozvolom za rad u ovoj oblasti, kojih na teritoriji AP Vojvodine ima više od 40, istakla je Olivera Jovanović.

U odnosu na dosadašnje modele finansiranja, Savez sport za sve Vojvodine u narednom periodu  realizovaće niz aktivnosti na iznalaženju partnera i formiranju stručnih timova za pisanje projekata i programa kojima bi se konkurisalo u fondovima EU.

U okviru tribine najavljen je i predstojeći 2. festival sporta za sve Vojvodine, koji će se održati 27. maja 2017. godine u Novom Sadu, na gradskoj plaži Štrand, sa bogatim sportsko-rekreativnim programom.

Za sve učesnike tribine organizovan je turistički obilazak kulturno istorijskih znamenitosti Opštine Sremski Karlovci, koji ležeći na desnoj obali reke Dunav i sami pružaju mnogobrojne mogućnosti za razvoj sportsko – rekreativnih sadržaja.

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *