Hodanje i rekreacija

Ukoliko se nikada ranije niste bavili sportom ili ste napravili dugu pauzu u vežbanju probajte hodanje kao vid rekreacije pogodan za početnike.

Hodanje ima veoma dobar uticaj na zdravlje, a nije naročito zahtevan vid rekreacije. Hodanjem od 30 do 60 minuta na dan, pet dana u nedelji, snižavate zdravstvene rizike od raka, dijabetesa tipa II, srčanih oboljenja, depresije… Hodanje potpomaže osnaživanju kostiju, naročito kuka. Duge šetnje će pomoći kod snižavanja “lošeg” LDL holesterola, istovremeno povećavajući dobar HDL holesterol.

Hodanje je manje stresno

Hodanjem produžavate i povećavate kvalitet života, a u istom trenutku bavite se bezbednom aktivnošću, pa čak i ako ste gojazni i imate visok krvni pritisak.

Dobra strana hodanja u odnosu na trčanje jeste u tome što je hodanje manje naporno, te nećete rizikovati povređivanje usled udara stopala u podlogu. Hodanje ne zahteva veće ubrzanje srčanog pulsa, pa ga mogu upražnjavati svi, čak i rizične grupe, bolesnici i rekovalescenti.

Hodanje je popularan hobi i sjajna rekreacija. Pored poznatih učinaka na smanjenje stresa, novije studije su pokazale da hodanje unapređuje moždane funkcije, pamćenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje.

Hodajte, planski i redovno

Svaka rekreacija i fizička aktivnost je korisna jer ima pozitivne učinke na organizam. Značajan je faktor u vođenju zdravog života i predstavlja samu suštinu života: to je igra, zabava, odmor, rehabilitacija, interesovanje, hobi, istraživanje sveta, sport.

Vaše savršeno mesto za rekreaciju može biti u vašem dvorištu, obližnjem parku ili lokalnoj teretani. Mnogo ljudi, širom sveta, vikendom putuje isključivo zbog rekreacije, šetajući i vozeći bicikle van zagađenih gradova u netaknutoj prirodi. To isto može biti vaš aktivan vikend – šetanje po vojvođanskim selima, Fruškoj gori, obalama reka i jezera…

Zapamtite: u zdravom telu – zdrav duh, zato je potrebno da se redovno bavite rekreacijom, u ovom slučaju  hodanjem. Želite da hodanje bude sport, a ne šetnja, koju često možete preskočiti. Definišite cilj, napravite plan i pridržavajte ga se.

Preuzeto sa:

 http://www.trcanje.rs/zdravlje/hodanje-i-rekreacija/

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *