25. TAFISA SVETSKI KONGRES 2017

Seul, Južna Koreja, 15 – 19. novembar 2017. godine

U periodu od 15 do 19. novembra 2017. godine u Seulu, Južna Koreja, održan je  25. po redu svetski Kongres TAFISE – Međunarodne asocijacije sporta za sve, na kome je učestvovalo preko 300 delegata iz više od 70 zemalja sveta. Takođe Kongresu je prisustvovalo i preko 200 delegata – prestavnika sporta za sve Južne Koreje  „SAKA“.

U okviru 25. Kongresa TAFISE realizovan je veliki broj programskih aktivnosti: Sastanak Borda TAFISE, sastanak Borda TAFISE Evrope, mnogobrojni regionalni sastanci, Generalna Skupština TAFISE, dvodnevni simpozijum na temu „Active World 2030“, Olimpijski dan pešačenja kao i ceremonije svečanog otvaranja i zatvaranja 25. Kongresa.

U ime Asocijacije sport za sve Srbije 25. Svetskom Kongresu TAFISE u okviru zvanične delegacija prisustvovali su: generalni sekretar Asocijacije sport za sve Srbije Jezdimir Marsenić, predsednik stručnog odbora Asocijacije sport za sve Srbije i član evropskog Borda TAFISE prof. dr  Dušan Mitić  i predsednik Saveza sport za sve Vojvodine Branko Vujović.

Ceremonija svečanog otvaranja 25. Kongresa počela je pozdravnim govorom predsednika TAFISE prof. Ju-Ho Changa a nakon toga i obraćanjem predsednika organizacionog odbora 25. Kongresa gospodina Dai Soon Leea, gradonačelnika Seula gospodina Park Won – Soona, Mr Sam Ramsamija člana Međunarodnog olimpijskog komiteta zaduženog za oblast sporta za sve, što dovoljno govori o ulozi sporta za sve u olimpijskom pokretu i promociji sporta i fizičke aktivnosti u svetu, kao i obraćanjem drugih istaknutih prijatelja TAFISE koji su svojim dosadašnjim radom dali veliki doprinos afirmaciji sporta za sve i sporta uopšte.

Tokom trajanja Kongresa realizovan je veliki broj stručnih predavanja koja su programski definisana u okviru simpozijuma pod sloganom „Aktivan svet 2030“.  Kroz mnogobrojne debate i paralelna predavanja obrađivane su najaktuelnije teme iz oblasti sporta za sve kao i projekti koji se realizuju u mnogim zemljama i mogu poslužiti kao dobri primeri prakse. Organizovan je i olimpijski dan pešačenja koji je realizovan u prelepom sportskom kompleksu koji je bio domaćin Letnjh olipijskih igara 1988. godine a promovisane su i predstojeće zimske olimpijske igre koje će 2018. godine biti održane takođe u Južnoj Koreji.

Centralni deo programa 25. Kongresa, i jedan od najvažnijih, bilo je održavanje Generalne Skupštine TAFISE na kojoj je u okviru veoma sadržajne agende, diskutovano i odlučivano o najvažnijim temama za funkcionisanje i dalji razvoj organizacije (prijem novih članica, usvajanje finansijskog izveštaja, izmene i dopune Statuta, izveštaji organizatora predstojećih manifestacija u okviru programa TAFISE, izbor domaćina 27. Kongresa TAFISE, izbori za predsednika i članove borda TAFISE za sledeći mandatni period od 2017 – 2021. godine).

Za vreme trajanja Kongresa tj. u okviru svih programskih aktivnosti, zvanična delegacija Asocijacije sporta za sve Srbije, je bila veoma aktivna i veoma transparentno učestvovala  u ostvarivanju novih kontakata, razgovorima na temu realizacije zajedničkih projekata, učešću u stručnim diskusijama i debatama i time u potpunosti opravdala svoje učešće.

Koliko je naša delegacija bila zapažena govori i činjenica da je tokom svečane ceremonije zatvaranja 25. Kongresa TAFISE, u okviru ključnih zaključaka Kongresa koje je iznela gospođa Jacqueline Kronenburg, citiran i stav naše delegacije koji je iznet na jednoj od debata tokom Kongresa, a koji se odnosio na to, da se stanje jedne nacije kada je sport u pitanju ne ogleda samo u vrhunskom – elitnom sportu već da se sa punim pravom za jednu naciju – zemlju može reći da je sportska nacija tek onda kada pored vrhunskog sporta ima razvijen i školski sport i sport za sve.

Ključna poruka 25. Kongresa TAFISE „Aktivan Svet 2030“  – „Za bolji Svet“  predstavlja ustvari misiju i viziju TAFISE u narednom periodu,  koja ujedno obavezuje sve njene članice da jačanjem svojih organizacija i promocijom i realizacijom programa fizičkog vežbanja svi zajedno doprinesemo da Svet bude bolje mesto za život.

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *