PREDSTAVNICI SAVEZA SPORT ZA SVE VOJVODINE NA PRVOM SASTANKU U OKVIRU PROJEKTA „STYLE“ (Bukurešt, 21-22.09.2021.)

U Bukureštu (Rumunija) je u periodu  od  21-22. septembra 2021. godine održan prvi sastanak u okviru projekta  STYLE  (Sport Tradition Youth Linked Elderly) u okviru Erasmus + programa na kom su prisustvovali predstavnici organizacija iz 5 zemalja (Rumunije, Grčke, Poljske, Turske i Srbije).

U ime Saveza Sport za sve Vojvodine, koji je jedan od  5 partnera u realizaciji  STYLE projekta , sastanku su prisustvovali  Marko Adamović i Aleksandar Božić.

Style  predstavlja  inovativan projekat zasnovan na sportu i tradiciji koji teži postizanju ciljeva Evropske unije, a koji je  usklađen sa društvenom ulogom sporta, razvojem ljudi kroz sport i koji  promoviše društvenu uključenost sportista-rekreativaca uz veću zaštitu moralnog i fizičkog integriteta .

Glavni cilj trenutnog projekta je ponuditi dodatnu vrednost i promeniti dosadašnji način sprovođenja  dečijih igara, spajanjem tradicionalnih sportova i igara pet evropskih zemalja (Rumunija, Srbija, Poljska, Grčka i Turska) i dodavanjem modifikacija za učenje i postupanje sa rizicima.

Takođe cilj projekta je pronaći najbolju kombinaciju između sporta i vežbanja za mlade i starije Evropljane kroz  očuvanje tradicije, učenje kroz običaje i navike koje tradicionalne igre ilustruju.

Osim toga, trenutni projekat neće se koncentrisati samo na korisne uticaje na  decu, već će uključiti i veliki deo zajednice, starije osobe.  Stariji će imati ulogu  u prenošenju informacija  o tradicionalnim sportovima i igrama kao i objašnjenju istih, a koje će se dalje koristiti kao referenca i polazna osnova za nove igre, krajnji  ishod projekta.

Raznolikost, jedinstvene specifikacije, različita istorija i zajedničke karakteristike svake evropske zemlje igraće važnu ulogu u formulisanju igara.

Tokom dvodnevnog boravka u Bukureštu  na održanim sastancima organizacije-učesnice na projektu  su predstavile svoj rad i aktivnosti, nakon čega su razmenjene informacije o projektu i dogovorena dinamika realizacije istog.

Savez Sport za sve Vojvodine kao i ostale partnerske organizacije preuzele su svoje radne pakete na kojima će raditi u narednom periodu.

Sledeći sastanak  realizovaće se u online formi, nakon čega će se  predstavnici partnerskih organizacija ponovo sastati krajem novembra u Novom Sadu gde će Savez Sport za sve Vojvodine imati ulogu domaćina sastanka.

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *