PRVI SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA „FIT4Alz“

30. i 31. marta održan je prvi sastanak u okviru projekta FIT4Alz u Visokoj školi za sport i odmor u Melgasu (ESDL-IPVC). Fokus ovog sastanka je bio kreiranje novog softvera koji će biti implementiran za promovisanje vežbanja kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba sa kognitivnim padom. Sastanak je održan uz učešće svih partnera iz Portugala (IPVC, Maieutica, Portugalsko udruženje za Alchajmerovu bolest i Gradsko veće Maia), Srbije (Savez Sport za sve Vojvodine), Italije (MSV), Holandije (HPB) i Poljske (USPEV).

Alchajmerova bolest je neurodegenerativna bolest koja dovodi do progresivnog kognitivnog pada. U početku, pacijent ima kratkotrajni gubitak pamćenja, a sa njegovom progresijom dolazi do poremećaja semantičkog pamćenja, otežanog pamćenja imena i komunikacije, deficita pažnje, oštećenja vizuelnih i prostornih sposobnosti i izvršnih funkcija, kao i problema sa hodanjem.

Ovaj multidisciplinarni istraživački projekat integriše stručnjake za Alchajmerovu bolest (AD), sportske stručnjake i neuronaučnike posvećene pomoći pojedincima sa sklonošću da razviju  AD i odlažu ovo stanje kroz program intervencije koji kombinuje kognitivne sposobnosti i vežbanje.

Ovaj projekat bi mogao imati veliki uticaj na prevenciju ove bolesti, poboljšanje kvaliteta života pacijenata sa AD i/ili odlaganje njenih simptoma, jer za ovu bolest ne postoji poznat lek.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta biće kreiranje visokotehnološkog softvera koji će omogućiti praćenje kognitivnih faktora kod osoba sa AD kroz personalizovane motorno-kognitivne programe vežbanja.

FIT4Alz je projekat koji sufinansira Evropska unija u okviru programa Erazmus+ Sport.

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *