УСПЕШНО ЗАВРШЕН ЧЕТВОРОГОДИШЊИ ЦИКЛУС 13. СПОРТСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ РАДНИКА ВОЈВОДИНЕ

Завршна манифестација 13. спортске олимпијаде радника Војводине, јединственог и највећег догађаја у области спорта у фирмама у АП Војводини и шире, одржана је у периоду од  07. до 09. јула 2023. године у Општини Ада – домаћину 13.СОРВ, под покровитељством Покрајинске владе – Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Традиција дуга 52 године настављена је на најлепши начин реализацијом програма у 19 спортских дисциплина за мушкарце и  10 за жене, на изузетно припремљеним спортским борилиштима у Ади, Молу и Сенти.

            Током четворогодишњег циклуса 13. спортске олимпијаде радника Војводине, Савез Спорт за све Војводине  – организатор манифестације имао је изузетну сарадњу са Општином Ада – домаћином 13.СОРВ, те су све планиране активности реализоване на време и у складу са планом и програмом реализације.

           У реализацији четворогодишњег циклуса Савез Спорт за све Војводине наставио је добру сарадњу са Савезом самосталних синдиката Војводине путем широке мреже већа и повереништава са територије АП Војводине a настављена је и добра сарадња са Спортским савезом Војводине кроз остваривање сарадње са покрајинским гранским спортским савезима.

Након успешно одржаних квалификационих такмичења током циклуса (Првенство Војводине 2021 и Куп Војводине 2022) у сусрет завршној манифестацији 13.СОРВ одржан је жреб за спортска такмичења.

Жреб је реализован је у суботу 24. јуна 2023. године у свечаној сали општинске зграде у Ади уз присуство представника Савеза, Олимпијског комитета за организацију 13.СОРВ, Извршног одбора ОК 13.СОРВ, Припремног одбора општине домаћина, Регионалних удружења и друштава за раднички спорт, Асоцијације Спорт за све Србије, учесника 13. СОРВ – такмичара и представника покрајинских и локалних медијских кућа.

Жреб као и комплетно такмичење на 13. СОРВ вођени су путем унапређене апликације 13. спортске олимпијаде радника Војводине која, поред базе свих учесника СОРВ, садржи и води комплетан систем такмичења (састав група, утакмице по групама са местом и временом одигравања, списковима играча, резултатима, табелама и разигравањима по куп систему итд.)

Спортска такмичења у оквиру завршне манифестације стартовала су у петак, 07. јула 2023. године од 09.00 часова по распореду и сатници која је претходно утврђена за сва три такмичарска дана.

За реализацију такмичарског програма била су задужена службена лица 13.СОРВ – комесар за такмичење, такмичарска комисија, комесари спортских целина, комисија за жалбе и дисциплински судија док су правду на терену делиле делегиране судије покрајинских гранских спортских савеза.

Спортски програм је током 3 дана реализован у следећим спортским дисциплинама:

 • атлетици (атлетски тробој до 40 год. (М), атлетски тробој преко 40 год. (М), трка на 5000 м до 40 год. (М), трка на 3000 м до 40 год. (М), атлетски тробој до 40 год. (Ж), атлетски тробој преко 40 год. (Ж), трка на 3000 м до 40 год. (Ж), трка на 1000 м преко 40 год. (Ж)),
 • пикаду (М+Ж+МП),
 • куглању (М+Ж+МП),
 • бич волеју (М+Ж+МП),
 • одбојци (М+Ж),
 • баскету (М+Ж),
 • пливању до 40 и преко 40 год. (М+Ж),
 • стоном тенису (М+Ж),
 • стрељаштву (М+Ж),
 • рукомету (М+Ж),
 • кошарци (М),
 • спортском  риболову (М),
 • шаху (М),
 • надвлачењу конопцем (М),
 • средњем фудбалу до 40  и преко 40 год. (М),
 • малом фудбалу до 40 и преко 40 год. (М),
 • футсалу (М),
 • боћању (М),
 • тенису до 40 и преко 40 год. (М).

Прелепом церемонијом Свечаног отварања која је реализована у петак, 07. јула 2023. године са почетком у 19 часова на фудбалском стадиону у Ади, завршна манифестација 13.СОРВ је званично отворена.

Програм церемоније свечаног отварања започео је дефилеом учесника – представника свих Региона и општине домаћина, након чега су наступили дечији хор „Пресвето тројство“ са песмом „We are the champions“  и плесна група са кореографијом мажореткиња „Venus + DC“ из Аде. 

Осам представника Региона и општине домаћина Ада учествовало је у ношењу заставе 13. СОРВ коју је, уз звуке химне СОРВ-а, подигао Владан Живковић, репрезентативац Србије у рвању Грчко-римским стилом и успешни такмичар у Стронгмен такмичењима.

Церемонијални део настављен је паљењем олимпијске бакље која је специјално израђена за ову прилику а исту је до постоља за олимпијски пламен однео а потом и упалио наш рукометни репрезентативац Урош Борзаш.

Присутним спортистима, уваженим званицама и гостима препуних трибина стадиона у Ади обратили су се председник општине Ада – господин Золтан Билицки, председница Савеза Спорт за све Војводине – Проф. др Милена Микалачки и председник ОК 13. СОРВ и Савеза самосталних синдиката Војводине – господин Горан Милић, сво троје истакавши изузетно задовољство поводом успешно реализованог четворогодишњег циклуса 13. спортске олимпијаде радника Војводине.

Заклетву у име спортиста – учесника 13. СОРВ прочитала је Ева Бајић – вишеструка освајачица европских и светских медаља у кик боксу, саватеу,тајландском боксу и боксу док је у име судија заклетву прочитао Атила Барањ из Аде, дугогодишњи спортски радник са великим искуством у организовању и спровођењу такмичења у спортском риболову, доказани спортски судија на домаћим и међународним такмичењима. 

Церемонија свечаног отварања 13. спортске олимпијаде радника Војводине завршена је обраћањем покрајинског секретара за спорт и омладину  – господина Данета Басте који је  званично отворио завршну манифестацију. Током свог обраћања покрајински секретар нагласио је значај програма СОРВ истакавши да исти представља круну бављења радно-активног становништва рекреативним спортом као и да ће Покрајинска влада – Покрајински секретаријат за спорт и омладину и у будуће пружати подршку овој значајној покрајинској манифестацији.

Након проглашења манифестације отвореном, у ваздух је пуштено на стотине балона у бојама СОРВ-а а неколико десетина деце спортиста на стадиону је формирало име општине домаћина – А Д А. 

Програм свечаног отварања водили су спортски новинар Лазо Бакмаз и Анико Крунц, на српском и мађарском језику, уз присуство бројних медијских кућа које су испратиле догађај. Након церемоније свечаног отварања одржан је свечани коктел на тераси Wellness центра Адица.

У наставку тродневног програма 13.СОРВ, на посебно припремљеној локацији у оквиру фудбалског стадиона и атлетске стазе у Ади реализована је додела спортских признања (пехара и медаља) екипама и појединцима који су остварили пласман на такмичењу 13.СОРВ.

Додела спортских признања по спортским дисциплинама реализована је у два дневна термина, у 14:30 и 19:30 часова.

У суботу 08. јула, најбољим спортистима признања су уручили: Проф. др Милена Микалачки  – председница Савеза Спорт за све Војводине, Золтан Билицки – председник општине Ада, Бранко Вујовић – председник Асоцијације Спорт за све Србије, Младен Стојшин – генерални секретар Спортског савеза Војводине, Атила Бучу – заменик председника Скупштине општине Ада и Чаба Берец –председник Спортског савеза општине Ада.

Истог дана, током трајања спортских такмичења тим Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, који је овом приликом био партнер на реализацији додатног садржаја на 13. СОРВ, вршио је тестирање спортиста и других учесника.

            Сви заинтересовани имали су прилику да провере свој телесни састав уз помоћ специјалне ваге за мерење ових параметара као и стисак шаке уз помоћ динамометра.

Поред поменутих тестова учесници су имали прилику да одговоре и на анкету у вези са својим навикама и животним стиловима као и да одговоре на питања у вези 13. СОРВ.        

У складу са утврђеним програмом, последњег дана завршне манифестације, у недељу 09.07.2023. године одржана је 9. седница Олимпијског комитета за организацију 13. СОРВ на којој је у односу на Дневни ред најважнија тачка био избор општине домаћина 14. спортске олимпијаде радника Војводине. На основу пристиглих кандидатура по расписаном Конкурсу за избор општине/града домаћина 14.СОРВ 2027. године присутним члановима ОК 13. СОРВ представили су се представници локалне самоуправе Сомбор и Сента.

Након видео презентације кандидата – спортске инфраструктуре, капацитета за смештај и исхрану, туристичке и гастрономске понуде а потом и економских понуда, приступило се гласању за избор домаћина 14. СОРВ.

Гласање 10 према 5 за Град Сомбор, званично је овој локалној самоуправи донело домаћинство наредног циклуса Спортске олимпијаде радника Војводине.

Након одржавања седнице и завршетка спортских такмичења, у наставку програма 13.СОРВ на централној бини одржана је додела спортских признања спортистима – екипама и појединцима који су остварили одговарајуће пласмане последњег такмичарског дана.

Том приликом признања су додељивали: председница Савеза  – Проф. др Милена Микалачки, председник Општине Ада – Золтан Билицки, председник ОК 13.СОРВ – Горан Милић, заменик председника Скупштине општине Ада – Атила Бучу, председник комисије за спортска признања 13.СОРВ – Витомир Лисица и председник спортског савеза Општине Ада – Чаба Берец.

По завршетку доделе спортских признања настављен је програм церемоније свечаног затварања 13.СОРВ а исти су на српском и мађарском језику водили Лазо Бакмаз и Анико Крунц.

Током церемоније свечаног затварања додељене су захвалнице Регионалним удружењима и друштвима за раднички спорт –  за учешће на 13. СОРВ а свечано су додељена и посебна признања – плакете партнерима на реализацији 13. СОРВ:

 • Покрајинском секретаријату за спорт и омладину,
 • Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта,
 • Радио-телевизији Војводине
 • Листу „Дневник“

Спуштањем и предајом преносне заставе СОРВ представницима Града Сомбора и званично је спуштена завеса на успешно реализован циклус 13. спортске олимпијаде радника Војводине.

У оквиру завршне манифестације 13.СОРВ, општина Ада – домаћин обезбедила је бесплатан улаз на базен свим такмичарима и службеним лицима као и богат културно-забавни програм за све учеснике 13. СОРВ, грађане Аде и околних општина у виду наступа музичких  групa BARAPARTY i VAN GOGH у петак, првог дана 13. СОРВ, групе ЦРВЕНА ЈАБУКА и наступа ЖЕЉКА САМАРЏИЋА у суботу, другог дана манифестације, концерта ЕРИКЕ ЗОЛТАН и такмичења у кувању рибље чорбе и гулаша у недељу последњег дана.

За сва службена лица и такмичаре – учеснике 13.СОРВ Савез Спорт за све Војводине обезбедио је осигурање а припремљен је и одштампан значајан пропагандни материјал за све учеснике и посетиоце манифестације.

У име Савеза Спорт за све Војводине такмичењима су присуствовали Проф. др Милена Микалачки, председница, Милорад Перишић, потпредседник, Оливера Јовановић, генерални секретар и Александар Божић, координатор вантакмичарских активности на 13.СОРВ и Милица Марошановић – стручни сарадник.

Поред руководства и канцеларије Савеза, за припрему ове спортске манифестације побринули су се чланови Олимпијског комитета 13.СОРВ, Извршног одбора ОК 13.СОРВ, Спортског одбора 13.СОРВ, Припремног одбора Општине Ада.

Изузетан допринос у успешном спровођењу свих такмичења дали су комесар за такмичење 13.СОРВ Младенко Ђурановић, председник Такмичарске комисије 13.СОРВ Душан Коларов, чланови Такмичарске комисије Славко Ковачевић и Зоран Тривунов а иста су реализована без жалби, без повреда и у фер плеј расположењу.

За остварене пласмане у екипној и појединачној конкуренцији обезбеђена су и одговарајућа спортска признања  – пехари, медаље и дипломе.

Савез Спорт за све Војводине захваљује се Покрајинској влади – Покрајинском секретаријату за спорт и омладину на изузетној подршци током четворогодишњег циклуса и завршне манифестације 13.СОРВ  као и на подршци која је пружена Општини Ада – домаћину 13.СОРВ кроз помоћ у адаптацији, изградњи и унапређењу спортске инфраструктуре на територији Аде и Мола.

Такође, Савез се захваљује Регионалним удружењима и друштвима за раднички спорт – Регионима Северна Бачка, Потисје, Јужна Бачка, Северни и Средњи Банат, Јужни Банат, Југозападна Бачка и Срем који су кроз четворогодишњи циклус укључили значајан број радно активног становништва у систем спортске олимпијаде радника Војводине а потом и успешно наступили на завршној манифестацији 13.СОРВ.

Велика захвалност дугује се и компанијама које су препознале значај бављења запослених спортском рекреацијом, првенствено ради очувања и побољшања здравља и што су омогућиле запосленима да учествују на завршној манифестацији, чиме су показале значајан ниво друштвене одговорности и бриге о здрављу запослених.

За свакодневно медијско праћење и извештавање са завршне манифестације, Савез Спорт за све Војводине захваљује се Радио телевизији Војводине, Листу “Дневник”, листу “Вечерње новости”, радију Нови Сад као и бројним локалним медијима са територије АП Војводине које су пратиле реализацију 13.СОРВ.

Успешном реализацијом овог четворогодишњег циклуса Спортске олимпијаде радника Војводине остварен је значајан допринос у развоју области спорта у фирмама, афирмисана је спортска рекреација радно активног становништва а грађанима општине домаћина остаје на располагању и на коришћење унапређена спортска инфраструктура.

            У сусрет четворододишњем циклусу 14. спортске олимпијаде радника Војводине и завршној манифестацији која ће се одржати 2027. године у Граду Сомбор, Савез Спорт за све Војводине са партнерским институцијама наставиће да анимира и укључује што већи број компанија и радно активног становништва у овај систем, кроз организоване облике физичког вежбања.

Коначни пласмани

https://sportzasve.org/wp-content/uploads/2023/07/KONACNI-I-KOMPLETNI-PLASMANI-na-XIII-SORV3-1.pdf

Линкови ка вестима и репортажама

 • RTV:

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/odjeci-sportskih-igara-radnika-i-radnica-u-adi_1459743.html

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/sportska-olimpijada-radnika-i-radnica-vojvodine-u-adi_1458770.html

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/sportska-olimpijada-radnika-i-radnica-vojvodine-u-adi_1458770.html

 • Sombor
 • YUECO
https://yueco.rs/sportska-olimpijada-radnika-vojvodine-4/
 • SPORT I OMLADINA
 • LOVALOVA
 • MOJ BEČEJ
 • SUBOTIČKE
 • DTV
 • NOVOSTI

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1256949/prava-promocija-sporta-ada-domacin-olimpijade-radnika-vojvodine

Fotografije za preuzimanje:

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/13-sorv-2023.zip

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/13-sorv-nedelja.zip

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/13-sorv-subota.zip

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/13-sorv-petak.zip

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/13-sorv-cetvrtak.zip

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *