Успешно реализована централна манифестација 8. фестивала Спорта за све Војводине

Савез Спорт за све Војводине као надлежни покрајински савез за област спортске рекреације и спорта у фирмама, у оквиру своје програмске оријентације традиционално реализује фестивал Спорта за све Војводине, у сарадњи са партнерским организацијма и својим чланицама а под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Након успешно одржаног Едукативног програма овогодишњег фестивала (Фрушка гора, Летенка, 09.09.) Савез Спорт за све Војводине реализовао је централну спортско – рекреативну манифестацију 8. фестивала Спорта за све Војводине.

8. fестивал реализован је у суботу, 16. септембра у Новом Саду, на градској плажи Штранд, у сарадњи са организацијама из система чланства Савеза и спортским стручњацима који су координирали програмске активности.

Под слоганом „Буди активан, буди здрав“ фестивал је обележен богатим спортско – рекреативним програмом намењеном свим социо – узрасним категоријама – деци, одраслима и особама треће животне доби а учешће на фестивалу било је бесплатно.

Свечано отварање 8. фестивала Спорта за све Војводине уприличено је на централном платоу, где се присутнима обратила председница Савеза Проф. др Милена Микалачки, пожелевши добродошлицу свим представницима организација спорта за све и спорта у фирмама са територије АП Војводине – чланицама Савеза као и свим љубитељима спортске рекреације – грађанима који су се укључили у програм овогодишњег фестивала.

Током свог обраћања, председница је посебно истакла покровитељство Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и значај одржавања фестивала спорта за све, чији је концепт замишљен тако да својим садржајем приближи широј јавности значај умерене физичке активности на здравље, као и бенефите које човеку пружа континуирано бављење спортско-рекреативним активностима.

Такође, председница је позвала учеснике фестивала да се, кроз реализацију активности у својим срединама и организацијама,  укључе у Европску недељу спорта, која ће се одржати у периоду од 23. до 30. септембра 2023. године.

Својим наступом, отварање фестивала увеличала је плесна група „Зумба кидс“ испред Градског савеза Спорт за све Суботица након чега је уследила интересантна заједничка кореографија свих учесника, уз анимацију сараднице Милице.

ФОТО: ДРАГАН БУРНАЋ

У наставку програма, деца су се, пратећи посебне “мапе“ укључила у 12 супер забавних станица

 • Супер Марио
 • „Angry birds“
 • „Cornhole“
 • Конзерве
 • Прстенови
 • Летећи диск
 • Ласо
 • Еко
 • Ласер
 • Школица
 • Лијана
 • Пут око Европе

а након проласка и чекирања истих, на централном платоу додељена им је диплома Савеза за активно учешће на фестивалу. 

Реализацијом Еко станице за децу, интересантном игром разврставања отпада и обележавањем простора широм Штранда материјалима „Спорт без отпада“, Савез Спорт за све Војводине подржао је активности у оквиру европског пројекта „Sport without waste“ који реализује Асоцијација Спорт за све Србије.

Станицом „Пут око Европе“ и интересантном кошаркашком игром за све учеснике фестивала, Савез Спорт за све Војводине у сарадњи са ЕУ делегацијом у Србији најавио је Европску недељу спорта која ће се одржати у периоду од 23. до 30. септембра 2023. године.

У оквиру програма фестивала, за децу узраста од 8 до 10 година, на централном платоу, одржана је и мини ОЦР трка са више различитих препрека и изазова а иста је наишла на велико интересовање учесника. По завршетку трке, најбољима су уручене и пригодне награде.

Поред дефинисаних станица и ОЦР-а, најмлађи рекреативци имали су на располагању и 3 „слободне зоне“ у оквиру којих су такође могли да уживају у спортско – рекреативним активностима.

На зеленим површинама лево од централног платоа, реализован је програм за одрасле и особе треће животне доби

 • Пикадо
 • Шах
 • Бекгемон
 • Стреличарство
 • Бадминтон и
 • Стони тенис

Наведене активности обележило је прелепо дружење најстаријих суграђана а промовисан је и пројекат „Стоп самоћи“ у организацији Удружења грађана „Асистент“ из Новог Сада.

Значајан допринос у реализацији активности за особе треће животне доби дало је Удружење Спорт за све „Релакс“ из Новог Сада, чланица Савеза.

За потребе реализације 8. фестивала, Савез је у сарадњи са чланицом -Спортским удружењем „Invictus NS 021“ обезбедио здравствени кутак, где су учесници имали могућност да провере свој здравствени статус.

Својим присуством, 8. фестивал Спорта за све Војводине увеличали су чланови Управног и Надзорног одбора Савеза као и представници Асоцијације Спорт за све Србије – члан Стручног одбора Дејан Марсенић и сарадница за међународну сарадњу и пројекте Марија Угрица. 

Изузетан допринос у реализацији програма за децу дало је Удружење Спорт за све „Олее“ из Новог Сада док су комплетној реализацији програма допринели студенти Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду.

За вођење програма и анимацију учесника 8. фестивала Спорта за све Војводине побринуо се радио водитељ Миодраг Бјелогрлић а фестивал су медијски испратили Радио телевизија Војводине, лист „Дневник“ као и други локални медији.

У наредном периоду, до краја месеца септембра, Савез Спорт за све Војводине ће, путем широке мреже својих чланица и њихових програмских активности,  наставити да обележава овогодишњи фестивал Спорта за све Војводине, чиме ће се обележити и Европска недеља спорта!

ОВДЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕУЗМЕТЕ СВЕ ФОТОГРАФИЈЕ:

https://sportzasve.org/wp-content/gallery/8-festival-sporta-za-sve-vojvodine_2023.zip

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *