U WROCLAWU (POLJSKA) ODRŽAN DRUGI TRANSANCIONALNI SASTANAK U OKVIRU EVROPSKOG PROJEKTA “FIT4ALZ”

U okviru evropskog projekta “FIT4ALZ” / Fitnes za osobe sa Alchajmerom/ u Wroclawu (Poljska) održan je drugi transnacionalni sastanak kom su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija iz Portugala, Poljske, Italije, Holandije i Srbije.

Nakon kreiranja softvera koji će biti implementiran za promovisanje vežbanja kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba sa kognitivnim padom, u skladu sa dinamikom projekta, na sastanku smo radili na pripremi protokola koji će se u okviru intevencije 1 sprovoditi u narednom periodu u svakoj od zemalja učesnica projekta.

Intervencija 1 realizovaće se kroz 4 modela vežbanja – aerobno vežbanje, vežbe snage, aerobno vežbanje sa kognitivnim vežbama i vežbe snage sa kognitivnim vežbama.

Na samom početku intevencije 1 učesnici (preko 70 odraslih osoba starijih od 65 godina po organizaciji) biće testirani pomoću MOCa i SFT (Senior fitness) testa.

Savez Sport za sve Vojvodine sprovodiće intervenciju u saradnji sa partnerskim organizacijama i organizacijama iz sistema članstva, pod nadzorom sportskih stručnjaka i psihologa.

Ovaj multidisciplinarni istraživački projekat integriše stručnjake za Alchajmerovu bolest (AD), sportske stručnjake i neuronaučnike posvećene pomoći pojedincima sa sklonošću da razviju AD i odlažu ovo stanje kroz program intervencije koji kombinuje kognitivne sposobnosti i vežbanje.

Projekat bi mogao imati veliki uticaj na prevenciju ove bolesti, poboljšanje kvaliteta života pacijenata sa AD i/ili odlaganje njenih simptoma, jer za ovu bolest ne postoji lek.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta biće kreiranje visokotehnološkog softvera koji će omogućiti praćenje kognitivnih faktora kod osoba sa AD kroz personalizovane motorno – kognitivne programe vežbanja.

Slične objave...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *