Članci u medijima

Dnevnik-logo

Premijera prevazišla i najlepša očekivanja (02.06.2016.)

Premijerni Festival sporta za sve Vojvodine, održan u Novom Sadu, okupio je preko hiljadu učesnika iz čitave Pokrajine. Učesnici su bili svih uzrasta i fizičkih sposobnosti, od predškolaca, do veterana, invalida i osoba sa posebnim potrebama. U bogatom i dobro osmišljenom programu svako je mogao da nađe najprikladniju i odgovarajuću aktivnost. S obzirom da je manifestacija bila festivalskog karaktera, a mogli su da joj se priključe i svi građani koji su došli na terene SC Sajmište i SRC MAR.UK . I mnogi su to iskoristili, posebno oni najmlađi.

malisani

Program nije bio preterano zahtevan, pa su svi tereni i objekti u dva sportska centra bili iskorišćeni do maksimuma. Na fudbalskom igralištu najmlađi su pokazali veštine i spretnost na poligonu, posle njih na istom prostoru svoje umeće prikazale su devojčice (više uzrasta) u fitnes programu, dok su tik uz njih svoje veštine demonstrirali aikido i kendo borci seniorskog uzrasta, a to su učinili i mladi karatisti. Kendo majstorima pridružili su se i najmlađi gledaoci koji su mogli da se oprobaju u ovoj veštini. Invalidi su se ogledali u stonom tenisu i sedećoj odbojci, a seniori i veterani su se nadmetali u odbojci (mešovite ekipe), mini fudbalu, kuglanju, basketu, šahu i badmintonu.

Na modernoj automatskoj streljani SC Sajmišta pucao je ko god je želeo . Slično je bilo i s pikadom, jer su table bile okačene na nekoliko stabala, a najviše interesvanja pokazali su najmlađi. Mnogi od dečaka i devojčica pokušali su da proniknu u tajne bejzbola, ali ih je sve najviše privuklo penjanje uz stenu. Najviše uzbuđenja, i navijanja, bilo je u nadvlačenju konopca, a akteri su bili najmlađi u mešovitom sastavu, devojčice i dečaci. Bilo je velike radosti pobednika,kao i suza.

Najviše gledalaca bilo je na betonskom košarkaškom terenu, uz koji su bile klupe i stolice u debelom hladu razgranatih krošnji. A tu se odvijao i vrlo zanimljiv program. Predstavili su se folklorci sa nekoliko spletova igara, zatim aerobik grupe, pa zumba, moderni i obični plesovi, kangoo fitnes… A stotinak metara dalje, na drugoj asvaltnoj ploči bio je poligon za mlade bicikliste, a potom su se tu ogledali i hokejaši na rolerima. Bio je to zaista pravi sportski dan za sve, a sve čestitke za organizatora manifestacije, Savezu sport za sve Vojvodine, jer je ideja položila ispit i uvereni smo da će postati tradicionalna. A, evo šta o Festivalu kaže predsednik  ovog Saveza Branko Vujović.

– Savez sport za sve Vojvodine organiizovao je prvi  Festival, što je nekada činio savez Novog Sada i mi smo želeli da se taj kontinuitet nastavi. Cilj nam je da promovišemo fizičku aktivnost, da pokušamo da mobilišemo organizacije iz čitave Vojvodine, koje su se značajno odazvale, i da se na ovako lepom događaju okupimo, upoznamo i promovišemo sportsko-rekreativne vrednosti. Važno je da ukažemo na taj segment – kaže Vujović. – Mislimo da u lokalnim samoupravama tretman prema sportu za sve nije kakav bi trebalo da bude.

A šta znači tretman, to je da se ispoštuje Nacionalna strategija,kao i Zakon o sportu, da je sport za sve oblast koja treba da obezbedi građanima da se bave sportom u funkciji zdravlja. Mnogo se priča o sportu ali se to uvek svodi na sportske organizacije, klubove, takmičenje, a nama je važno da pokažemo da građanima treba obezbediti da se svake nedelje, u kontinuitetu, bave sportom. Festival samo treba da na to skrene pažnju, da nas mobiliše, a onda da nastavimo dalje da radimo u našim organizacijama, kojih u Vojvodini ima stotinak, i da promovišemo tu vrednost.

Branko Vujović se, u ime Saveza, zahvalio građanima koji su učestvovali na Prvom festivalu sporta za sve Vojvodine, sportskim stručnjacima, kao i organizacijama koje su pomogle ovu manifestaciju: Sportski centar Vojvodina, SRC MAR.UK, Školica sporta Ole i FK Bistrica (ustupili sve terene i objekte bez naknade), Savez za školski sport Novog Sada, sve organizacije sporta za sve iz Vojvodine i Novog Sada, školi za decu sa posebnim potrebama dr „Milan Petrović”, Zavod za  hitnu medicinsku pomoć, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad, TIMS Novi Sad, Fakultet  za sport Univerzitet Union – Nikola Tesla Beograd,  Spasiocima sa Štranda za prezentaciju prve pomoći, Udruženju roditelja za borbu protiv dijabetesa  i mnogobrojnim organizacijama koje su svojim učinkom pomogle da Festival izgleda kako je izgledao.

– Hteli smo da pokažemo da ovakava priredba ne mora ništa da košta, ili veoma malo. Ovo je bila prava festivalska manifestacija, iako je negde bilo duha takmičenja, što je neminovno, ali je prevashodno bila festivalska.Zahvaljujem se i svim medijima koji su ispratili ovu našu aktivnost. Premijerni Festival je prevazišao naša najlepša očekivanja, a mi se nadamo da će on postati tradicionalan. Želja nam je da u dogledno vreme podignemo na noge celu Vojvodinu i da ukažemo koliko je važno baviti se sportom -rekao je Vujović.

Slobodan Jakovljević

Dnevnik-logo

Prvi Festival sporta za sve Vojvodine (27.05.2016.)

Prvi vojvođanski Festival sporta za sve održaće se u subotu u Novom Sadu. Manifestacija je jednodnevna i održaće se na otvorenim i zatvorenim terenima SC Sajmište i SRC MAR.UK.

Organizator festivala je Savez sport za sve Vojvodine sa svojim članicama. Cilj festivala je da propagira i afirmiše programske aktivnosti Saveza sport za sve Vojvodine za sve građane na teritoriji AP Vojvodine kao i da doprinese masovnijem uključivanju građana u sportsko-rekreativne aktivnosti radi očuvanja i poboljšanja zdravlja.Na novosadskoj manifestaciji će biti predstavljene mogućnosti za bavljenje sportsko – rekreativnim aktivnostima za sve kategorije stanovništva: od predsškolskog uzrasta do osoba treće životne dobi, kao i osoba sa posebnim potrebama i invalidetom.

Festival je podeljen u pet programskih celina. Otvara ga prezentacija rada u organizacijama iz oblasti sporta za sve kao i drugih organizacija (sa uključivanjem u rad zainteresovanih građana). Program je predviđen  za decu pretškolskog i školskog uzrasta, studentske sportsko-rekreativne aktivnosti, radničke sportsko-rekreativne aktivnosti, sportsko-rekreativne aktivnosti građana, treće životno doba, osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom, predstaviće se i tradicionalni sportovi, a održaće se i promocija Evropske nedelje fizičkih aktivnosti.

Turnirski deo – turniri zadovoljstva održaće se u dve kategorije, za odrasle i decu. Odrasli će se nadmetati u: basketu, malom fudbalu, odbojci, streljaštvu, kuglanju, pikadu, nadvlačenju konopca i šahu, a dečje discipline su: trka na 60 metara, skakanje u yakovima, nadvlačenje konopca, slalom na kengurima i preskakanje vijače.

Tokom takmičenja će se obavit imerenje zdravstvenih parametara i upriličiće se prezentacija prve pomoći. Biće održana i stručna tribina na kojoj će govoriti profesor Franja Fratrić, a tema je: „Vežbajmo da bismo živeli“.
Sva takmičenja će se održati od 10-14 časova, a stručna tribina je od 12 časova, u prostorijama SRC MAR.UK.

S.J.

rtv-logotip

NS: Festival „Sport za sve“ (28.05.2016.)

NOVI SAD – Veoma je važno da bavljenje sportom, ne samo u profesionalnom smislu, bude sastavni deo svačijeg život u svim uzrasnim dobima. U cilju promovisanja zdravog načina života Savez sporta za sve Vojvodine tim povodom organizovao je festival sporta na terenima „Sajmište“ i u sportsko- rekreativnom centru „Mar.uk“.

Budi aktivan, budi zdrav – moto je organizatora Festivala Sport za sve Vojvodine, koji je uz podršku brojnih organizacija i institucija jednodnevnom manifestacijom približio svim zaineteresovanima kroz praktični deo i stručnu tribinu značaj sporta i rekreacije.

rtv-festival

Posećenost festivala održanog na sportskim terenima Sajmišta i sportsko-rekrativnom centru „Mar.uk“ pokazuje da je samo malo potrebno da se građani pokrenu i pozitivno deluju na svoje zdravlje. Statistike, ipak, pokazaju da se često rekreacija svede samo na ovakve događaje, iako za aktivno bavljenje sportom postoje adekvatni uslovi.

„Neke rezultate već imamo i mislim da svest građana nije na zavidnom nivou kada je sport u funkciji zdravlja u pitanju. Zašto to govorim? Ta svets je podeljena. Kada su naša deca u pitanju onda je tu svest na vrlo visokom nivou, i roditelji su spremni da se odriču mnogo čega da bi se deca bavila sportom. Ali kada govorimo o tome da se svi bavimo sportom i osobe trećeg doba i osobe sa invaliditetom, vrlo smo na jednom nezavidnom nivou“, kaže predsednik Saveza sport za sve Vojvodine, Branko Vujović.

Da bi se činjenice u vezi sa bavljenjem sportom zarad ličnog zdravlja promenile želje i ambicije organizatora festivala su da bude godišnja manifestacija u Novom Sadu, da se ne održava na samo jednom mestu već na više, kao i da se izazove rekacija kod građana da se rekreiraju.